O plemenu

Quarter horse je jedno z nejstarších amerických plemen koní, které se začalo chovat již na počátku 17. století. Vyvinul se z dovezených španělských, arabských, berberských a tureckých koní, které osadníci křížili s různými anglickými „cestovními“ plemeny. Výsledkem byl velice rychlý, mohutně stavěný sprinter. Používá se hlavně ve směru práce s dobytkem.

Původně si jeho předchůdce britští kolonisté v 17. a začátkem 18. století oblíbili pro jeho schopnost běhat rychleji, než kterékoliv jiné plemeno na čtvrt míle (odtud jméno Quarter z tzv. "Quarter mile" závodů). Později si ho oblíbili američtí dobytkáři pro jeho nenahraditelnost při nahánění stád dobytka.

V dnešní době je Quarter Horse z důvodu modernizace dobytkářství chován hlavně pro sport. Rychlost, schopnost práce s dobytkem, inteligence, laskavost a další přednosti mu zůstaly dodnes, ale místo práce na pastvinách je častěji využívá na sportovních kolbištích a díky své povaze také jako ideální kůň na rodinné vyjížďky ve volném čase.

Na první pohled QH zaujme svým výrazným osvalením. Hlava je klínovitá, menší, ale ušlechtilá, s výraznými žuchvami. Na mohutný krk navazují silné plece, kratší pevný hřbet a výrazně svalnatá záď. Končetiny jsou pevné s kvalitními kopyty.

Zástupce tohoto plemene můžeme též rozdělit do dvou základních typů: stock type - zahrnující koně kratší, svalnatější a podsaditější. Na jedincích v hunter (nebo racing) type je díky vyššímu vzrůstu a jemnějšímu osvalení naopak znát vliv plnokrevníka.

Zbarvení má u těchto koní velkou škálu, převládají ryzáci (sorrel) a hnědáci (bay), ale výjimkou nejsou ani žluťáci (palomino) či plaváci (buckskin), vraníci (black), bělouši (gray) či šimlové (roan). Dále rozeznáváme různé krémové mutace jako perlino, cremelo a champagne. Zkrátka "Quarter" může mít jakoukoliv barvu v jakémkoliv odstínu, kromě strakaté a puntíkaté.

Výška v kohoutku se pohybuje od 152 - 160 cm.

American Quarter HorseAmerican Quarter Horse

Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie. podrobné nastavení